Strona główna  /  Tu rozmawiamy o grzybicy  /  Szczepy pałeczek działające antagonistycznie na Candidę

[1] [2] >>
Szczepy pałeczek działające antagonistycznie na Candidę
autor wiadomość


Hitsu
dołączył: 2012-02-03
postów: 34

2012-03-11 16:43
Bifidobacterium lactis oraz Lactobacillus plantarum to 2 szczepy, których działanie antagonistycznie na Candidę zostało udowodnione naukowo.

Jest trochę informacji na ten temat w necie. Jak ktoś chce to może poszukać, dla chcącego nic trudnego. Wystarczy wklepać w Google:
Bifidobacterium lactis candida
albo
Lactobacillus plantarum candida
[Plus powoduje że dany wyraz, musi wystąpić na stronie. W efekcie zawęża to wyniki i mamy mniej spamu.]

Być może są jeszcze jakieś szczepy, które działają antagonistycznie na Candidę, ale nie natknąłem się na informacje, które by udowadniało naukowo że tak jest.

Co ciekawe, niektóre z 'bardziej lansowanych' probiotyków zagranicą nie zawierają tych bakterii.

Obiło mi się także o uszy, że Lactobacillus acidophilus działa antagonistycznie... ale na bakterię. Na Candidę takie działanie nie zostało udowodnione.

Następna kwestia to taka, że nie jest łatwo zamknąć taką bakterie w plastikowej globulce na dłuższy czas żeby była "żywa" i po przejściu do korzystnego środowiska się namnożyła. Ponadto nie każdy probiotyk jest badany pod kątem faktycznej zawartości bakterii. W efekcie można kupować 'proszek' za dość sporą kasę i nic z tego nie mieć!

Jako ciekawostkę dodam, że Lactobacillus Plantarum jest używany przy produkcji kapusty kiszonej. Tak zwykła kiszona "kapucha" ma większy korzystny wpływ na nasze zdrowie niż jogurty w plastkikowych pojemnikach serwowane nam w spożywczakach. Jest to takie... nieintuicyjne, gdyż od małego mi powtarzano: "Synku powinieneś zjeść jogurcika, bo łyka antybiotyki". Niestety nikt nie wspominał o kiszonce, która być może oszczędziła by mi problemów.

Od siebie mogę polecić probiotyki
Sanprobi ibs
oraz
Linex Gastro

Dlaczego akurat te? Zawierają wyżej wymienione bakterie oraz zostały przebadane pod kątem czy rzeczywiście zawierają 'to co mają zawierać'.


Aniaa
dołączył: 2012-01-26
postów: 1071

2012-03-11 17:44
na stronie producenta wyczytalam tylko to:

"Sanprobi IBS i zawarty w nim szczep bakterii Lactobacillus plantarum 299v hamuje adhezję enteropatogennych szepów E.coli do nabłonka jelitowego i jest szczególnie polecany w profilaktyce zakażeń układu pokarmowego i biegunki podróżnych."

nic nie wspomina sie o Candida :(

do listy mozna dolozyc jeszcze probiotyk ProBacti 4 Enteric gdzie jest

25 % szczepu Lactobacillus casei PB 121

"Silny hamulec dla rozwoju wielu chorobotwórczych bakterii. Jako jedyny szczep działa na Candida albicans."

http://www.domzdrowia.pl/42526,probacti- 4-enteric-10-kapsulek.html

a kiedys nawet wyczytalam cudowe uzdrownienie kogos po przyjmownaiu probiotykow z szczepem Saccharomyces boulardi, probiotyki u nas dostepne za grosze z tym szczepem

http://www.doz.pl/apteka/p22050- UltralaC_kaps._10_szt


Lactobacillus plantarum

Bifidobacterium lactis

Lactobacillus casei PB 121

Saccharomyces boulardii

pewnie do tej listy mozna dopisac wiecej szczepow, ktore walcza z Candida, zapewnie tyle ile producentow probiotykow, jaka jest prawda nie wiem ... :(


grzybolog
dołączył: 2011-08-26
postów: 66

2012-03-18 17:39
Hitsu, w komentarzu podałeś gatunki bakterii, a nie ich szczepy. To bardzo ważne, ponieważ może być tak, że w ramach jednego gatunku np. możemy mieć szczep A który będzie wykazywał działanie antagonistyczne wobec Candida i szczep B który będzie wobec grzyba obojętny...
O skuteczności konkretnych szczepów ciekawie piszą w tym artykule http://www.biomedcentral.com/1472-6831/ 10/18
edit:
Według danych z tabelki http://www.biomedcentral.com/1472-6831/ 10/18/table/T3 najlepiej hamują wzrost Candida szczepy L. plantarum 299v, L. plantarum 931, L. reuteri ATCC 55730. Najsłabiej L. reuteri PTA 5289 i L. acidophilus La5.


obserwator
Gość


2012-03-18 22:53
Chce właśnie sobie zamówić probiotiki firmy solgar, ponieważ nie mam kasy na optimę, by kupić w Polsce, a w/w mają fajne szczepy, tylko, że jedna kapsułka zawiera 10 razy mniej bakterii.
http://www.zdro-vita.pl/pl/products/ details/22862,solgar-advanced-multi- billion-dophilus-60-kapsulek.html


obserwator
Gość


2012-03-18 22:58
A nie wiem czemu w niektórych dietach zakazane jest spożywanie produktów fermentowanych, nabiałów, a przede wszystkim kiszonej kapusty. W tym roku miałem całą beczkę i nie potrzebowałem żadnych innych probiotyków. Objawy dużo szybciej znikały. Niestety jakiś czas temu się skończyła, i trzeba się wspomagać farmaceutykami.


gosc
Gość


2012-03-19 09:15
dlatego że czasem przy grzybicach mogą być nasilone procesy gnilne i fermentacyjne i nie ma sensu obciążać w takich przypadkach organizmu sfermentowaną żywnoscią.


Aniaa
dołączył: 2012-01-26
postów: 1071

2012-03-19 10:34
@grzybolog potwierdzam Lactobacillus paracasei pierwszy raz zetknelam sie z tym szczepem gdy inneov wprowadzil swoj probiotyk do walki z lupiezem na rynek:

Inneov Zdrowie Włosów DS

http://www.inneov.com/sc/pl/ zdrowiewlosow/Product

"Lactobacillus paracasei ST11 (specyficzny szczep będący właśnością Nestlé, wyizolowany w czerwcu 1993 roku)"

znacie jakies inne probiotyki zawierajace Lactobacillus paracasei ???


grzybolog
dołączył: 2011-08-26
postów: 66

2012-03-20 16:38
@ Aniaa, udało mi się tylko znaleźć artykuł o przeciwgrzybiczym działaniu wobec Candida albicans szczepów Lactobacillus rhamnosus IMC 501 i Lactobacillus paracasei IMC 502 żródło: http://www.springerlink.com/content/ a448068591732q07/
Lactobacillus paracasei ma w składzie np. S-BIOTIC, ale nie wiadomo jaki ma szczep. Gdy będę miał więcej czasu zapytam o to producenta.


obserwator
Gość


2012-03-20 17:42
http://www.synbiotec.com/products.php
Podane przez was szczepy są własnością w/w firmy.


Aniaa
dołączył: 2012-01-26
postów: 1071

2012-03-20 19:50
@grzybolog super, fajnie jakby jeszcze po podali ilosci ich w jednej kapsułce


obserwator
Gość


2012-03-20 22:39
sorry, że się wtrącam, ale ten S-Biotic nie ma tych konkretnych szczepów. Dostęp mają do nich tylko jak na razie dwie firmy, które znalazłem, ale nie ma ich na polskim rynku. Jedne znalazłem na czeskich aptekach. Myślę, że nie ma co kupować bakterii, które nie są przebadane pod kątem konkretnego szczepu, bo taki produkt wartością dorównuję jogurtowi.


gosc
Gość


2012-03-21 09:08
obserwator, myślisz że poważna firma nie wie jakiego szczepu używa do produkcji preparatu? Pewnie po prostu nie podają w ulotce, ale o tym jakie szczepy mają wiedzą na pewno, bo jest to ważne w procesie produkcji.


obserwator
Gość


2012-03-21 09:41
Myślę, że firma, która nie podaje w spisie konkretnego szczepu, jest on po prostu jakimś gatunkiem bakterii. Szczepy, o których pisaliście wyżej ma prawa firma Synbiotec SRL. I tylko ona i jej podwykonawcy mogą produkować suplementy z nimi zawartymi. U innych producentów będzie to tylko jakiś szczep.


grzybolog
dołączył: 2011-08-26
postów: 66

2012-03-21 13:26
S-Biotic też da się w Polsce kupić. Generalnie preparaty probiotyczne zawierają zdecydowanie więcej bakterii niż jogurty.
O żywych kulturach bakterii w jogurtach jest fajny wpis na blogu http://sykofanta.wordpress.com/2010/11/ 29/zywe-kultury-bakterii/ Ja tylko dodam od siebie, że część z bakterii zjadanych z jogurtem ginie w soku żołądkowym. Jeśli ktoś lubi jogurty to polecam sobie je także samemu zrobić - wystarczy do mleka dodać dobrego jogurtu naturalnego i czekać ;).


obserwator
Gość


2012-03-21 22:06
Nie rozumiemy się do końca. Rozmowa dotyczyła szczepów działających antagonistycznie na candidę. Wymienione zostały dwa Lactobacillus rhamnosus IMC 501 i Lactobacillus paracasei IMC 502. Są one przebadane pod tym kątem. A S-Biotic ich nie posiada, bo na te konkretne szczepy prawa ma firma Synbiotec. W S-Biotic podane są tylko gatunki, a nie konkretne szczepy, które prawdopodobnie nie mają takich właściwości antagonistycznych. Po prostu najzwyklejszy probiotyk.


Aniaa
dołączył: 2012-01-26
postów: 1071

2012-03-22 11:02
obserwator rozumiemy sie :)))))

wiadomo ze przy tych schorzeniach co posiadamy probiotyki lub produkty, ktore zawieraja bakterie, szczepy nalezy spozywac SYSTEMATYCZNIE i w DUZYCH ILOSCIACH, mi samej trudno bylo przez 3 tygodnie spozywac 200gr kapusty kiszonej codziennie, prosciej i wygodniej byloby znalez probiotyk dostepny, w przystepnej cenie i wiadomo ze skuteczny ...

znalazlam to:

http://www.samoleceni.cz/2510015/ eubiomed-cps.30

przy kursie 0,16 za korone wychodzi 30szt. ponad 40zl

tutaj na drogi moczowe:

http://www.samoleceni.cz/2546027/ candilac-duo-cps.20-20

nie moge znalez w farmacji on-line na wloskich stronach probiotyku samej firmy Synbiotec ... moze we wloszech jest zakaz sprzedazy farmaceytukow przez internet ... nie wiem jak ktos znajdzie niech wrzuci tutaj, ciekawa jestem ceny ...


Aniaa
dołączył: 2012-01-26
postów: 1071

2012-03-22 11:24
... a teraz odnosnie prawa do szczepow bakterii ...

zapewnie znacie slynny slogan bakterie szczepu Lactobacillus casei DEFENSIS powtarzany notorycznie w tv i co? jest to szczep bakterii, ktorego nie ma w zwyklym przefermentowanym produkcje mlekowy? firma Danon posiada do niego wlasnosc, ale do czego chyba do samej nazwy DEFENSIS ...


nastepny przyklad firmy Inneon i Nestle.

wyzej przytoczylam iz rowniez posiadaja w swoim probityku Lactobacillus paracasei, sprytny zabieg marketingowy i dolozone ST11, rowniez ta firma posiada patent, ale na co???

na szczep?-jakiego dokladnie nie podaja, czy tylko patent na metodę biotechnologiczna pozyskania szczepu do stabinego proszku?


nie wiem dokladnie jak jest z synbiotekiem, jak powoluje sie obserwator ze maja prawa, ale do czego???

zeby nie bylo tak ze do samej nazwy, albo do jakiejs metody biotechnologicznej - ( rowniez sprytne slowo marketingowe-ogolnie chodzi o proces produkcji)

wiec dalej szukamy probiotykow dostepnych dla kazdego oraz produktow posiadajacych te skuteczne szczepny antagonistycznie na Candidę, pozdrawiam Ania :)

p.s.@grzybolog dopytaj producenta S-Bioticu ;)


obserwator
Gość


2012-03-22 16:46
sorry za wymądrzanie... ciężkie dni mam za sobą


henieck
Gość


2012-12-30 00:46
polecam samodzielne robienie kefiru z tzw "grzybka tybetańskiego" (to jest symbioza dobrych bakterii i drożdży). Występuje tam m in Lactobacillus Casei i kilka innych. Ma to wiele niesamowitych własciwości leczniczych i probiotycznych. Kulturę wrzuca się do mleka na kilka/kilkanaście godzin i w tym czasie bakterie i drożdże przerabiają mleko i się ostro namnażają. Powstaje ich bardzo duzo (powstaje prawdziwy kefir) i co najwazniejsze są w stanie maksymalnej żywotnosci i "rozhasania" a nie zahibernowane w postaciach przetrwalnikowych w pigułce. Jest to bardzo zdrowe i bardzo tanie (cena mleka). Wystarczy raz dostać od kogoś szczep w postaci granulek albo kupić na Allegro. To się potem namnaża i można zjadać (drożdże są żródłem wielu ważnych składników). Kulturę w granulkach jest bardzo ciężko uszkodzić czy zabić -jedynie bardzo wysoka temp szkodzi. Jak skiśnie za mocno to przepłukać w wodzie, przelać swieżym mlekiem i po kilku godź wraca do normy. Czasami na wiele dni zaponimam o kefirze aż mi moje dolegliwości przypomną albo smród w kuchni ;) Polecam rozeznać temat, bo to pomaga w wielu wypadkach na różne choroby. Mi też bardzo wyraźnie pomaga na problemy typu immunologicznego. Naturalny, bardzo mocny probiotyk plus wile innych właściwości, o których nawet nie wspomniałem. Dobrze jest mieć dużo granulek tej kultury w stosunku do mleka (dostać/wyhodować) - wtedy szybko robi się mocny i konkretny kefir. Najlepiej używać dobrego mleka - UHT w ostateczności. Rewelacyjny w smaku, bo to jest prawdziwy, oryginalny kefir. Jogurty sklepowe i tabletki przy tym to jest neporozumienie.


Pola
Gość


2012-12-30 09:25
Wszystko pięknie ładnie, ale niektórzy mają nietolerancje mleka więc to też trzeba uwzględnić.
Mi tak mądry gastrolog kazał kefir i kefir do kolacji.. również ten mądry gastrolog olał moje objawy lamblii nie powiązał tych dwóch faktów.. no i w efekcie po kwaśnym mleku rzucałam się po łóżku przez 1,5godz. odstawiłam kwaśne mleko zasypiam normalnie.


Natix
Gość


2012-12-30 10:28
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/ 20598145 ze stronki którą podałam wyżej wynika że L. plantarum i L. reuteri ATCC 55730 działa najsilniej na hamowanie Candida albicans. Natomiast L. acidophilus LA5 nie działa prawie w ogóle


Gosc
Gość


2013-03-17 07:32
'nawracające grzybice pochwy 'odsyłam Cie do tego tematu , Pozdrawiam


nina
Gość


2013-08-13 14:59
Mieszkając kilka lat zagranicą, z mojego doświadczenia w leczeniu kandydozy u córki najlepiej sprawdził się probiotyk Lactibiane candisis. Niestety o składzie i bakteriach nie jestem w stanie się wypowiedzieć.


kolo01
Gość


2013-12-17 16:27
Dla osób twierdzących iż przy candida nie wolno jeść produktów powstałych w procesie fermentacji np. kiszonej kapusty polecam doczytanie i uzupełnienie braków informacji. to, że zjecie fermentowaną kapuste, nie znaczy ze spowoduje fermentacje w jelitach na Boga. Kosziona kapusta działa w druga strona, zakwasza srodowiska jelita np kwasem mlekowym, który poprawia florę jelit


kolo01
Gość


2013-12-17 16:27
Dla osób twierdzących iż przy candida nie wolno jeść produktów powstałych w procesie fermentacji np. kiszonej kapusty polecam doczytanie i uzupełnienie braków informacji. to, że zjecie fermentowaną kapuste, nie znaczy ze spowoduje fermentacje w jelitach na Boga. Kosziona kapusta działa w druga strona, zakwasza srodowiska jelita np kwasem mlekowym, który poprawia florę jelit


kolo01
Gość


2013-12-17 16:27
Dla osób twierdzących iż przy candida nie wolno jeść produktów powstałych w procesie fermentacji np. kiszonej kapusty polecam doczytanie i uzupełnienie braków informacji. to, że zjecie fermentowaną kapuste, nie znaczy ze spowoduje fermentacje w jelitach na Boga. Kosziona kapusta działa w druga strona, zakwasza srodowiska jelita np kwasem mlekowym, który poprawia florę jelit


kolo01
Gość


2013-12-17 16:27
Dla osób twierdzących iż przy candida nie wolno jeść produktów powstałych w procesie fermentacji np. kiszonej kapusty polecam doczytanie i uzupełnienie braków informacji. to, że zjecie fermentowaną kapuste, nie znaczy ze spowoduje fermentacje w jelitach na Boga. Kosziona kapusta działa w druga strona, zakwasza srodowiska jelita np kwasem mlekowym, który poprawia florę jelit


kolo01
Gość


2013-12-17 16:27
Dla osób twierdzących iż przy candida nie wolno jeść produktów powstałych w procesie fermentacji np. kiszonej kapusty polecam doczytanie i uzupełnienie braków informacji. to, że zjecie fermentowaną kapuste, nie znaczy ze spowoduje fermentacje w jelitach na Boga. Kosziona kapusta działa w druga strona, zakwasza srodowiska jelita np kwasem mlekowym, który poprawia florę jelit


kolo01
Gość


2013-12-17 16:28
Dla osób twierdzących iż przy candida nie wolno jeść produktów powstałych w procesie fermentacji np. kiszonej kapusty polecam doczytanie i uzupełnienie braków informacji. to, że zjecie fermentowaną kapuste, nie znaczy ze spowoduje fermentacje w jelitach na Boga. Kosziona kapusta działa w druga strona, zakwasza srodowiska jelita np kwasem mlekowym, który poprawia florę jelit


anna
Gość


2013-12-17 17:25
pytanie do Hitsu - wprawdzie wpis był już bardzo dawno,ale może jeszcze zerkasz na forum. Gdzie kupujesz Linex Gastro?
Szukam go w każdej aptece i w internecie i nigdzie nie mogę znaleźc.Rzeczywiście na mnie działał rewelacyjnie.Gdybyś zechciał/ła odpowiedziec mi,byłabym bardzo wdzięczna.


ann
Gość


2013-12-17 17:31
pytanie do Hitsu - wprawdzie wpis był bardzo dawno,ale może zerkasz jeszcze na to forum. Gdzie kupujesz Linex Gastro, ja szukam go wszędzie w aptekach, w internecie, w Czechach i nigdzie nie mogę znaleźc.Jeszcze na początku br. można go było dostac,ale teraz niestety nie ma.Byłabym wdzięczna za wskazówkę gdzie szukac.
 
[1] [2] >>

wszelkie uwagi i propozycje prosimy zgłaszać tutaj . Podziękowania dla http://opiniepl.pl -naszego partnera.

Porównywarka online produktów finansowych | Reklamuj się i zarabiaj | drukarnia internetowa UlotkiDruk.pl |
Ogłoszenia motoryzacyjne | Darmowe Ogłoszenia bez Rejestracji |

my-forum.pl 2007