Strona główna  /  Tu rozmawiamy o grzybicy  /  Badania immunologiczne

  [1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] >>
Badania immunologiczne
autor wiadomość


MagdaKrk
dołączył: 2009-07-22
postów: 103

2009-07-29 22:16
Jeśli są osoby chętne do porównania wyników immunologicznych i są już po badaniach, to zachęcam. Ja np. jestem bardzo ciekawa ile z nas ma podobny problem i czy w jego obrębie można szukać prawidłowości.



MagdaKrk
dołączył: 2009-07-22
postów: 103

2009-07-29 22:23
Na zachętę zamieszczam swoje :)
(w nawiasach podaję normy)

Limfocyty i ich subpopulacje we krwi obwodowej

Limfocyty T odsetek/ilość
CD3 72/1008 (56-84/ 1000-2200)
CD4 39/546 (31-52/ 530-1300)
CD8 26/364 (18-35/ 330 - 920)

Limfocyty B
CD19 11/154 (3-22/ 110-570)
Komórki NK (CD3-16 56) 15/210 (3-22/ 70-480)



MagdaKrk
dołączył: 2009-07-22
postów: 103

2009-07-29 22:26
Badanie funkcjonalne limfocytów T:

Odpowiedź limfocytów na stymulacje mitogenami i p/ciało anty CD3 (cpm S.I)
Niestymulowane 727
Stymulowane:
PHA 22849 1x 31
CD3 10955 1x 15
PWM 6259 1x 8

Odpowiedź limfocytów na stymulacje antygenami (cpm S.I.)
Niestymulowane 710
Stymulowane PDD 1709 1x 2
Candida alb. 1671 1x 2

Badanie fukncji granulocytów oraz ekspresji molekuł adhezyjnych
Mieloperoksydaza Obecna


Fungidia
dołączył: 2009-07-17
postów: 843

2009-07-29 23:35
No świetny pomysł - będziemy mieć wgląd do wszystkiego no i efektów leczenia

Moje wyniki

Limfocyty T (odsetek/ilość)
CD3 60 (norma56-84) 840 (norma 1000-2220)
CD4 31 (norma31-52) 434 (norma 530-1300)
CD8 27 (norma18-35) 378 (norma 330- 920)
CD3/HLADR 1 (norma 8-15) 14 (norma 73-162)

Limfocyty B
CD19 9 (norma 6-33) 126 (norma 110-570)

Komórki NK 29 (norma 3-22) 404(norma 70- -480)

Badanie funkc. limfocytów T
odpowiedź na mitogen

niestymulowane 1093
stymulowane PHA 32573 1x 29
CD3 18740 1x 17
PWM 17283 1x 15

Odpowiedź limfocytów na antygeny
niestymulowane 1046
stymulowane PPD 1291 1x 3
candida 1386 1x 1

Mieloperoksydaza 97%


Anirka79
dołączył: 2009-07-24
postów: 28

2009-07-30 19:46
Też zamieszczam swoje:)
BADANIE MYKOSEROLOGICZNE
Test precypitacji:
przeciwciaJa anty-C.albicans, C.tropicalis, C.parapsilosis: ujemny
Aspergillus fumigatus: ujemny
Test lateksowy (antygen): Candida albicans: ujemny Aspergillus fumigatus: ujemny
Test hemaglutynacji biernej:
Candida albicans: 1: 640 - (miano (1:160 normalne)
Aspergillus fumigatus: 1: 320 - (miano (1: 80 normalne)

BADANIE FUNKCJI GRANULOCYTÓW ORAZ EKSPRESJI MOLEKUŁ ADHEZYJNYCH
CD11 94 %
CD18 98 %

OBECNOŚĆ AUTOPRZECIWCIAŁ W SUROWICY
Badanie przeglądowe
p.jądrowe ujemne
p.mitochondrialne ujemne
p.miesniowce gładkiej ujemne
p.komorkom okładz. zołądka ujemne
p.LKMA ujemne
p.jądrowe - linia HEp-2 ujemne



Anirka79
dołączył: 2009-07-24
postów: 28

2009-07-30 19:56
Limfocyty T (odsetek/ilość)
CD3 80 (norma56-84) 1680 (norma 1000-2220)
CD4 48 (norma31-52) 1008 (norma 530-1300)
CD8 26 (norma18-35) 546 (norma 330- 920)
CD3/HLADR 5 (norma 8-15) 105 (norma 73-162)
TCR (alfa/Beta)72 (norma niepodana) 1512
TCR 8 norma niepodana) 168

Limfocyty B
CD19 9 (norma 6-33) 189 (norma 110-570)

Komórki NK 9 (norma 3-22) 189(norma 70- -480)

Badanie funkc. limfocytów T
odpowiedź na mitogen i p/ciało anty CD3

niestymulowane 842
stymulowane PHA 24632 1x 29
CD3 11902 1x 14
PWM 12882 1x 15

Odpowiedź limfocytów na antygeny
niestymulowane 547
stymulowane PPD 2815 1x 5
candida 958 1x 1

Mieloperoksydaza Obecna bez określenia procentowego


Anirka79
dołączył: 2009-07-24
postów: 28

2009-07-30 20:00
Chciałam zauważyć że moja odp. limfocytów na antygen candida jest najniższa....


Fungidia
dołączył: 2009-07-17
postów: 843

2009-07-30 21:09
Anirka- nie jest najniższa takie minimalne różnice nie mają znaczenia. Poza tym jeżeli już porównujesz to musisz wziąc pod uwagę niestymulowane ja mam 1046 po stymulacji 1386 czyli zwiększyły o 340 , Ty masz niestymulowanychn 547 po stymulacji 958 czyli zwiększone o 374, czyli i tak więcej niz ja. Tylko, że to jest bez znaczenia bo i tak wynik = 0, trzeba po stymulacji mieć ok 1 x 20, żeby zacząć mówić o jakiejś odporności na grzyby. Zauważcie również, że jestem osobą z najgorszymi problemami, ale i wyniki limfocytów mam poniżej normy, i fatalnie niskie CD3/HLADR , Ty pomimo że odsetkowo masz trochę zaniżony ten wynik to ilość jest w granicach normy. Mnie na przeciagu kilku lat cały czas CD3/HLADR spadało, aż doszło już prawie do zera.


Anastazja
Gość


2009-07-30 21:36
Ponieważ Anastazja jako młoda mama bliźniaczek ma teraz bardzo mało czasu, podaje wam jej wyniki, mam nadzieje, że jak tylko znajdzie chwilkę czasu to do nas dołączy.

Limfocyty T odsetek/norma – ilość/norma
CD3 77 norma (56-84) – 1001 (1000-2200)
CD4 49 norma (31-52) – 637 ( 530-1300)
CD8 22 norma (18-35 – 286 (330 -920)

Limfocyty B
CD19 – 12 norma (6-23)- 156 (70-480)

Komórki NK 11 norma (3-22) 143 (70-480)

Badanie funkc. limfocytów T
odpowiedź na mitogen

niestymulowane 1010
stymulowane PHA 2433 1x 2
CD3 3687 1x 3
PWM 1988 1x 1

Odpowiedź limfocytów na antygeny
niestymulowane 725
stymulowane PPD 1154 1x 1
candida 1357 1x 1


trishkaaaaa
dołączył: 2009-07-24
postów: 45

2009-07-31 13:51
że tak powiem czarna magia:) jak Wy to wszystko rozumiecie i się w tym łapiecie? dla mnie to totalny kosmos:) Pozdrawiam. niestety również po ciąży czekają mnie te badania.

Witaj Anastazjo, jak będziesz mogła napisz jak przeszłaś ciążę (nie wiem w jakim wieku są Twoje dzieci) i czy z dziećmi wszystko w porządku. Mianowicie chodzi mi o to, że też jestem w ciąży, za 2 miesiące rodzę i boję się, że dziecko zarazi się grzybem podczas porodu, MagdaKrk ma wątpliwości co do zajścia w ciążę, boi się czy jej dziecko nie odziedziczy po niej wady w ukł. immuno. Będę wdzięczna za odpowiedź. Pozdrawiam.


Fungidia
dołączył: 2009-07-17
postów: 843

2009-07-31 17:48
Jak będziesz miała wyniki w ręce to Ci wszystko objaśnimy i też będziesz biegła w temacie.
Anastazja ma kilkutygodniowe maluszki, więc bardzo jest zajęta ale zapewne wpadnie podzielić się informacjami. Właśnie dostałam od niej sms- wygląda na to że ciąża wpłynęła pozytywnie na jej organizm , bo dolegliwości ma bardzo małe. Trzymam za nią kciuki i za wszystkie przyszłe mamy.


trishkaaaaa
dołączył: 2009-07-24
postów: 45

2009-07-31 18:17
Jeeeju to super wiadomość:) Jakby się tak okazało, że po porodzie i połogu pieczenie się dużo zmniejszyło byłabym w raju:)


Anastazja
Gość


2009-07-31 20:34
Witajcie kochani! Nie chce robic złudnych nadziei i sobie i Wam ale faktycznie obecnie jest lepiej. jestem 3 tyg. i 4 dni po porodzie (cesarskie cięcie) i jeszcze minimalnie krwawie. właściwie to tylko plamienie. pierwszy tydzień po porodzie jak krwawienie było bardzo duze, dolegliwości były większe, teraz jest lepiej. Są nawet chwile, że chyba wogóle nie boli, najbardziej mogę to odczuć jak np. chodze. pieczenie troche pojawia sie przy siedzeniu, a to nieuniknione przy karmieniu. Modle się, żeby zupełnie przeszło lub zeby sie chociaż nie pogorszyło. Dodam, że ja miałam dolegliwości codziennie, tylko o różnym nasileniu. Jak będe miała więcej czasu to napisze swoją historię. pozdrawiam pa


Anastazja
Gość


2009-07-31 20:40
odpowiadam na pytanie:
Jeśli chodzi o dzieci, to narazie sa zdrowe a wiecej okaże sie w przyszłości. Dziewczynki dostały po 10 punktów. ja rodziłam przez cięcie, więc nie wiem czy nie zarazisz ich grzybami podczas porodu, pewnie tak ale wiele dzieci sie w ten sposób zaraża i wychodzą z tego. Jesli chodzi o układ immunologiczny to nie wiem czy dzieci to dziedziczą po nas, mysle, że mają swoja odpornośc. mniejmy nadzieję.


trishkaaaaa
dołączył: 2009-07-24
postów: 45

2009-08-01 09:51
Anastazjo
Dzięki za odpowiedź. Super usłyszeć takie dobre wiadomości kiedy na codzień słyszy się tylko te złe:/
Bardzo mnie to cieszy, że dzieci zdrowe-mam nadzieję, że moje nie zarazi się podczas porodu jak przeleczę pochwę globulkami.
Co do objawów też miałam je na codzień, więc zbawieniem byłoby, gdyby po porodzie objawy się trochę zmniejszyły lub nieco ustąpiły.
Pozdrawiam i już stąd zmykam, bo to temat do wpisywania swoich wyników, ups:)


anmag
dołączył: 2009-07-31
postów: 43

2009-08-07 17:25
Do Fungidi
Byłam wczoraj w Krakowie,jednak przyjechałam z dużym opóznieniem.Mój pociąg miał 150 min opóźnienia!!!!!No i doc K spieszyla się.Zleciła mi :poziom imunnoglobin Ig GAME,AutoAB badania przeglądowe,Mieloperyksydaza, Subpopulacje limf.T i l.B,Subpopul limf.T rzadkie Ag, odpowiedź limf.na antygeny,odpowiedź limf.na mitogeny. Gdybyś coś rozjaśniła w tej kwestii będę wdzieczna.


Fungidia
dołączył: 2009-07-17
postów: 843

2009-08-07 19:11
Anmag- najważniejsze , że udało Ci się zrobić badania. Spróbuje ogólnikowo wyjaśnić:
Do rozpoznania zaburzeń humoralnych (limfocyty B) wykonuje się badanie immunoglobulin miedzi innymi - to jest to badanie Ig GAME. Za układ odpornościowy odpowiada układ humoralny i komórkowy. Można mieć zaburzenie jednego lub drugiego lub mieszankę zaburzeń. Ty będziesz mieć przebadany jeden i drugi.Badanie przeglądowe wykonuje się w celu wykrycia chorób z autoagresji , czyli kiedy własny organizm atakuje tkanki (będziesz miała zrobione kilka paneli) Mieloperyksydaza - wykonuje się w celu określenia wydajności układu immunologicznego , jej niedobór jest odpowiedzialny za wadę wrodzoną odpowiedzialną m.inn. za kandydozę (jedna z możliwych wad). Subpopulacje limf. T i B – kilka parametrów będzie robionych w celu sprawdzenia jak działa układ odpornościowy. Odpowiedź lim na antygen- to badanie wskazuje na przewlekłe grzybice wszystkie dziewczyny które wpisywały powyżej badania immunologiczne maja ją złą. Odpowiedz lim. na miogen czyli pobudzenie limfocytów miogenami – również daje odpowiedź o sprawności układu immunologicznego, rzadkie Ag – tego niestety nie jestem pewna więc nie chcę Cię wprowadzać w błąd, może któraś z dziewczyn miała to badanie robione i wie o co w nim chodzi .


anmag
dołączył: 2009-07-31
postów: 43

2009-08-07 22:02
Stokrotne dzięki.W tym pośpiechu u niej nie powiedziałam o przebytej gorączce reumatycznej i zatokach.(Ty doładniej znasz moje bolączki niz ona).Myślę jednak,że ten plik badań zweryfikuje i to.A jeszcze co prawda nie w tym temacie.Jak długo próbowałas homeo? Czy brałaś preparaty SANUM?Jeszce jedno co sprawdza test hemaglutynacji?


Fungidia
dołączył: 2009-07-17
postów: 843

2009-08-07 23:07

Z Sanum miałam exmykehl, sankombi, pefrakehl, dwa leki miałam w płynie jeden oczyszczający i odkwaszający organizm drugi z acidophilus , w sumie miałem tego sporo i z różnych firm- nie pamiętam w tej chwili dokładnie nazw musiałabym poszperać w papierach, bo leczyłam się jakieś 7 lat temu przez ok. pół roku. Mnie powiedział lekarz uczciwie , że nie gwarantuje skuteczności w moim przypadku– no i nie zadziałało. Test hemaglutynacji, przy znacznie podwyższonej normie świadczy o problemach z grzybicą, stale utrzymujące się podwyższone miano świadczy o przeroście grzybów w organizmie lub nawet grzybicy narządowej. My też wszystkie z problemami immunologicznymi mamy znacznie zawyżone wyniki.


anmag
dołączył: 2009-07-31
postów: 43

2009-08-21 16:23
Wyniki nieciekawe. W zasadzie cały moj układ odpornościowy się sypie.Nie ma odpornośći oczywiście na grzyby, bardzo kiepsko wygląda to w przypadku wirusów, w dolnej granicy normy jest odporn. na bakterie. Diagnoza kandydoza skórno-śluzówkowa.Moich wyników jest cała masa Wybrane z nich.
Poziom immunoglobulin
wynik norma
IgG 8,15 6,38-17.00 na to zwróciła uwagę ,że niska
IgA 1,24 0,67-3,67
IgM 1,39 0,41-2,03
IgE 22,4 0,0-100,0 słabo


anmag
dołączył: 2009-07-31
postów: 43

2009-08-21 16:49
Limfocyty i ich subpopulacje
Limfocyty T odsetek norma ilość norma
CD3 69 59-84 1035 1000-2200 niska
CD4 46 31-52 690 530-1300
CD8 19 18-35 285 330-920 tragedia
CD3/HLADR 6 8-15 90 73-162
Badanie funkcjonalne limfocytów T
Odpowiedź limf.na stymulacje antygenami
Niestymulowane 1399
Stymulowane 11559 x8
Candida alb. 5158 x3
Przy takich własnych wynikach koniecznie mam zbadać córkę 12 lat.Więc młode mamy przeglądające to forum trzymajcie rękę na pulsie.Fungidia co to CD8? Te badania robiłam w czasie brania doustnie ketokonazolu i robionych globulek dopoch. nystatyna i kwas borny,zrobiłam przerwe tygodniową w braniu detoxu , a brałam 6 kaps. dziennie i 6 kaps. paraprotexu.Cały czas łykam aliofilNie wiem czy maiło to jakis wpływ.


Fungidia
dołączył: 2009-07-17
postów: 843

2009-08-21 19:56
Anmag
CD to limfocyty których zadaniem jest niszczenie obcych antygenów , przede wszystkim wirusów, ale także i grzybów, mają również za zadanie kontrolę nad sprawnie działająca odpowiedzią immunologiczną organizmu. Co do leków to wydaje mi się, że nie powinny wpłynąć jakoś znacząco na wyniki immunologiczne. Dlaczego doc. podejrzewa, że z córką może być jakiś problem?


anmag
dołączył: 2009-07-31
postów: 43

2009-08-21 20:38
Córki nie mogłam karmić.W 6 tyg. dostała biegunki,która bardzo opornie ustępowała.Była przez kilka miesięcy na preparatach mlekozastępczych.Kolki męczyły ją okrutnie,płakała prawie non stop do 3 miesięcy.Miała 3 razy zapalenia płuc, za kazdym razem bez gorączki. Przez pół roku leczona tez była na natretną bakterie pęcherza moczowego. No i tak jak mi strasznie wypadaja jej włosy.Na całe szczęście odrastają.Tylko ja w jej wieku nie zanałam tego problemu.Zapalenia jamy ustnej afty też miała często.Ona będzie badana przez poradnię, więc zaoszczedze 800 zl. Skoro jest taka mozliwośc to czemu nie skorzystać. Do Krakowa mamy ok.250 km, więc to nie konieć świata.


Fungidia
dołączył: 2009-07-17
postów: 843

2009-08-21 20:55
To swietnie,ze Ci doc. to zapproponowała, jeżeli by faktycznie cos było nie tak to lepiej od razu zareagować, bo im starszy organizm to potem pogłebiają się zaburzenia. Mam nadzieję, że u córki będzie wszystko ok. Z moją też miałam bardzo duże problemy ciagłe infekcje zwłaszcza wirusowe i bakteryjne zapalenia płuc,infekcje nerek itp. Leżała w Instytucie kilka razy- pobijając 4-miesięczny rekord lecząc się na wirusowe zapalenie płuc które nie chciało ustapić,nie dawali wielkiej nadzieji. Wyrosła ze wszystkiego.


anmag
dołączył: 2009-07-31
postów: 43

2009-08-21 20:58
A czy Twoja cora też robiła sobie badania immunologiczne?


Fungidia
dołączył: 2009-07-17
postów: 843

2009-08-21 21:09
Wtedy kiedy ja zaczełam chorować to nie wiedziałam nic o badaniach immunologicznych i grzybicy, wiec nawet nie przyszło mi do głowy żeby coś sugerować lekarzom, a kiedy u mnie po latach już się rozwinęło choróbsko na dobre i ja zdobyłam potrzebna wiedzę ona przestała chorować. Z grzybicą właściwie nie ma problemu, chociaż podejrzewam VV- zaczeła robić podstawowe badania (wyniki będą w tym tygodniu) jeżeli będzie coś niepokojącego zmobilizuje ją na badanie chociażby w kierunku odpowiedzi limfocytów na antygeny.


Fungidia
dołączył: 2009-07-17
postów: 843

2009-08-21 21:13
Anmag- chciałam Cię jeszcze zapytać czy często masz infekcje wirusowe i jak je przechodzisz? Bo u mnie to nie wygląda najlepiej.


anmag
dołączył: 2009-07-31
postów: 43

2009-08-21 21:56
Jak lekarz rozpoznaje infekcje wirusową czy bakteryjną.Od razu wali antybiotyk.Ja tym bardziej nie wiem.Moje spostrzeżenia.W dzieciństwie pamiętam jak przechodziłam odre, do tego dołaczona była drożdzyca jamy ustnej.Nie mogłam jeść pić nawet mówić.Miałam 3 lata i pamiętam.Po szkarlatynie 11 lat wywiązało się zapalenie mięśnia sercowego- gorączka reumatyczna ASO 1000 norma 100-200. Od razu szpital i końskie dawki antybiot,potem debecelina do 18 roku zycia co 3tyg.zastrzyk.Raz w życiu zaszczepiłam się na grypę, kiedy ją złapałam, powikłaniem było ostre zapalenie zatok- szpital, punkcje.Od tego czasu się nie szczepię.


Fungidia
dołączył: 2009-07-17
postów: 843

2009-08-21 23:01
Wszystkie przeziębienia i grypy jakie łapiemy to są infekcje wirusowe. Lekarze walą od razu antybiotyk- zupełnie niepotrzebnie bo na wirusy i tak nie zadziała nie ma takiej opcji. Jezeli jednak przyplątaja się jakieś powikłania to wtedy jest podejrzenie, że dodatkowo zaatakowała nas bakteria i antybiotyk potrzebny. Takie powikłanie moze np, wygladać w ten sposób że np masz grype z tem. 39-40 stopni, potem temperatura spada ale po jakimś czasie wraca i objawy się utrzymują np w postaci kaszlu, czy ropnego zapalenia zatok - no to wtedy nie ma wyjścia. Lekarz powinien tez odróżnic anginę wirusowa od bakteryjnej i nie serwowac na wirusówkę antybiotyku. Angina wirusowa to obrzmiałe migdały, ból gardała i możliwe pęcherzyki w gardle, angina ropna to ropiejące migdały gorączka.
Twoje problemy byc moze się zmniejsza gdy poprawisz IgG - ja tez miałam kiedyś niedobór potem mi wzrosły. Nie wiem który z leków odpornościowych tu zadziałał ale poprawa była. Efektem chyba jest to ze wprawdzie łapię często infekcje wirusowe i cięzko je przechodzę ale bez antybiotyku czyli bez dodatkowych zakażeń bakteryjnych a to już coś pozytywnego. Jeżeli już coś biorę to bioparox jest bezpieczny. Moja internistka świetnie zna mój przypadek i wie ze nie moze podać antybiotyku- no chyba zebym już umierała. Jak na razie od 10 lat nie miałam infekcji bakteryjnej, ale zawsze dobrze jestem obstawiona przy infekcji wirusowej. Z zatokami mam problemy ale to na tle grzybiczym. Teraz też mam wirusówke od samego początku jadę na sudafedzie to pomaga mi przy zatokach które cały czas atakują mnie przy katarze. Jak widzę tylko ze jest gorzej biorę donosowo i doustnie bioparox - działa na bakterie i grzyby jest chemioterapeutykiem a nie strikte antybiotykiem. Grype miałam raz i myślałam że już z niej nie wyjdę, też się więc zaczełam szczepić i parę lat spokoju. Od dwóch lat się nie szczepię, ale nie wiem czy w tym roku nie wróce do szczepionki. Wiem, że tak bywa że pomimo iż ktoś się zaszczepi będzie chorował to zależy od wielu sytuacji.


anmag
dołączył: 2009-07-31
postów: 43

2009-08-22 13:19
Nie ma reguły.Doc K. mówiła,że jeden na pięćset ma jakiś defekt immunologiczny,ale objawy mają tylko niektórzy.


MagdaKrk
dołączył: 2009-07-22
postów: 103

2009-08-23 01:35
Mnie Doc K mówiła, że ma już kilkanascie pacjentek, które poprzez zażywanie leków immunologicznych zredukowały nawroty grzybicy do zera. Z tymże takie pozytywne rezultaty obserowowała najwcześniej po półtorarocznym przyjmowaniu specyfików. Może chciała mi zrobić nadzieję, a może część z tych osób z wadą ma ją na tyle niewielką, że są w stanie ruszyć odporność przy pomocy farmakologii. Mam badanie kontrolne w grudniu i ponowne badania. Na pewno dam znać jakie wyszły wyniki.
 
  [1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] >>

wszelkie uwagi i propozycje prosimy zgłaszać tutaj . Podziękowania dla http://opiniepl.pl -naszego partnera.

Forum GSM | Porównaj ceny | Rowery z napędem elektrycznym! |
Reklamuj się i zarabiaj | stoiska targowe
FORUM POŻYCZKOWE |

my-forum.pl 2007